Musiikilla on yllättävän voimakas vaikutus mielialaan. Se voi piristää, tehdä surulliseksi tai saada esimerkiksi uppoutumaan muistoihin. Musiikki kannattaakin aina valita tunnelman mukaan, eikä esimerkiksi piristystä kaipaavan henkilön kannata kuunnella kovin surumielistä musiikkia, vaan valita kuuntelulistalleen iloisia rytmejä. Aivoliitto kuvaa musiikin vaikutusta siten, että musiikki pystyy antamaan aivoille ihmeelliset siivet.

Huolehdi aivojesi hyvinvoinnista

Parhaimmillaan musiikilla voi olla suuri vaikutus aivojen hyvinvointiin. Sen avulla on mahdollista kohentaa terveyttä sekä mielialaa, minkä lisäksi musiikkia voidaan käyttää jopa kuntouttavassa toiminnassa. Se voi myös auttaa ottamaan ihmisen hoksottimet käyttöön. Erityisen suuri aktivoiva vaikutus musiikilla on lapsen aivoille.

Laulamisella on todettu olevan ihmeellisiä voimia. Sen avulla on pystytty virkistämään dementikon muistia sekä kohentamaan esimerkiksi vanhusten mielialaa. Ei olekaan ihme, että Lotta ja pappa -laulukaksikosta tuli niin kovin suosittu korona-aikana! Lotan ja papan laulujen äärellä elämä tuntui edes hetken melkein normaalilta, vaikka ympärillä pyöri vakava epidemia. Lisäksi Lottaan ja pappaan on perin helppo samaistua ja moni Lotan ja papan fani intoutuikin laulamaan heidän mukanaan tuttuja säveliä saaden näin moninkertaisen hyödyn Lotan ja papan suloisista videoista. Parhaimmillaan videot jopa lievittivät yksinäisyyden tunteita epidemian aikana!

Paranna aivojesi oppimiskykyä

Hämmästyttävää kyllä laulaminen ja muu musiikki voi tukea ihmisen emotionaalista sekä kognitiivista toimintakykyä. Musiikkia kuuntelevan ihmisen tarkkaavaisuus voi parantua ja samalla myös oppimisesta voi tulla aiempaa helpompaa. Esimerkiksi tenttiin lukiessa voi olla hyvä idea pitää välillä pieniä taukoja ja rentoutua rauhallisen musiikin äärellä. Tämä saattaa auttaa parantamaan tarkkaavaisuutta sekä oppimistuloksia.

Lievitä stressiä

Musiikki on myös oivallinen keino lievittää stressiä. Oikein valitun musiikin kuunteleminen voi auttaa lievittämään ahdistuneisuuden ja masennuksen tunteita ja jopa kipua. Jos elimistö käy ylikierroksilla, voidaan se palauttaa normaaliin tilaansa musiikin avulla. Vaikutus saattaa jopa näkyä siten, että verenpaine laskee, hormonien eritys muuttuu, sydämen syke hidastuu ja stressihormonien taso laskee. Ylikierroksilla käyvän henkilön kannattaa toki valita kuunneltavakseen mahdollisimman rauhallista musiikkia, sillä kovin raju musiikki voi vetää olon entistä enemmän ylikierroksille.