Musiikki on siitä erikoinen harrastus ja taiteenlaji, että useimmat muusikot soittavat tai laulavat nuoresta asti vain huvikseen, mutta aikuisena kyseiset taidot voivat johtaa helpostikin ainakin osa-aikatöihin tai jopa ammattiin. Ehkä juuri siksi monet muusikot eivät hoida kovin hyvin raha-asioitaan, koska usein oletetaan, ettei musiikilla ole tarkoituskaan elää. Mutta jos töitä riittää ja itsestä tuntuu, että oikeastaan haluaisi uran pyörivän sataprosenttisesti musiikin ympärillä, kannattaa ehkä harkita musiikkialan yrittäjäksi ryhtymistä. Tässä artikkelissa annamme muutamia vinkkejä muusikoille, jotka harkitsevat yrityksen perustamista sekä resursseja netissä.

Musiikki harrastuksesta uraksi

Kuinka sitten tienata rahaa musiikilla? Monet saattavat soittaa ammattitasoisesti bändissä, joka keikkailee vain pienissä baareissa, jotka joko eivät maksa palkkioksi mitään tai korkeintaan bensarahat. Jos oma taitotaso riittää, kannattaa kuitenkin etsiä töitä studiomuusikkona tai soittamalla yhtyeissä, jotka tienaavat hyvin mutta joilla ei ole vakituista kokoonpanoa. Kappaleiden säveltäminen muille muusikoille tai esimerkiksi TV-ohjelmiin on tuottoisaa hommaa. Myös musiikin opettajille on yleensä jonkin verran töitä. Esimerkiksi yksityistuntien antaminen, kansalaisopistojen ryhmäopetus tai tunnit netin välityksellä voivat yhdessä tarjota niin paljon tuloja, että ei tarvitse tehdä muita töitä.

Yrityksen perustaminen

Muusikin teko ammattimielessä saattaa johtaa hyvinkin yllättäviin urapolkuihin, esimerkiksi perustamaan yrityksen, joka tekee puhelimen soittoääniä. Vastaavissa tilanteissa yrittäjyys on oikeastaan välttämätöntä, koska mikään yhtiö ei yleensä palkkaa työsopimukseen henkilöä, jonka tehtävänä on esimerkiksi luoda taustamusiikki tietokonepeliin tai TV-sarjaan.

Oman yrityksen perustamiseksi tarvitaan usein pääomaa. Jos on todennäköistä, että yritys tuottaa riittävästi voittoa ajan kanssa, on järkevää myös harkita yrityslainaa. Esimerkiksi nettisivuilla https://kredita.fi/ voi vertailla eri yrityslainoja. Lainan otto ei ole koskaan helppoa, joten kannattaa huolellisesti perehtyä eri pankkien lainatarjouksiin ja niiden ehtoihin. Sivuston https://kredita.fi/ palvelu helpottaa suuresti lainan ottoa, kun ei joudu itse selailemaan kymmeniä eri pankkien lainatarjouksia. Lainojen korot saattavat vaihdella huomattavasti talouden tilan mukaan, joten lainaa ei ehkä kannata ottaa korkojen noustua kovasti. Toisaalta, rauta on taottava silloin kun se on kuumaa, eli jos yrityksen perustamisen viivästyminen tarkoittaisi menetettyjä töitä, voi olla parempi ottaa vaikka korkeakorkoisempikin laina.

Sivustolta https://kredita.fi/ voi löytää myös informaatiota eri lainatyypeistä sekä räätälöityjä rahoitusratkaisuja eri toimialoille. Valtiolta voi myös hakea starttirahaa yrityksen perustamiseksi. Nykyisin on myös mahdollista hakea esimerkiksi crowdfunding-rahoitusta, jos bisnesidea kuulostaa siltä, että yksilöt tukisivat sitä mielellään. Musiikki on äärimmäisen tärkeää monille, joten jos yrityksen tarkoitus on esimerkiksi uuden livekeikkapaikan avaaminen, crowdfundingin avulla varmasti saisi reippaasti rahoitusta.

Yrittäjyyden riskit

Kaikki meistä ovat varmasti kuulleet kauhutarinoita yrittäjyydestä. Ainainen pelko riittämättömistä tuloista, menetetty vapaa-aika ja lomat, jatkuva töiden ajattelu, konkurssi… Siinä on vain muutamia klassisia yrittäjyyden huonoja puolia. Näitä riskejä voi kuitenkin vähentää eri keinoin. Ennen kuin lähtee kokopäiväiseksi yrittäjäksi, voi omaa yrittämistä harjoittaa osa-aikaisesti, ansaiten yhä rahaa työsuhteessa.

Vaikka optimismi on yrittäjälle hyväksi, tulojen suhteen kannattaa olla brutaalin rehellinen. Jos yrittäjyydellä tienaa juuri ja juuri vain jos tekee koko ajan töitä eikä tulevaisuus lupaa sen parempaa, tilanne ei ole kestävä pidemmän päälle. Kaikki tarvitsevat vapaa-aikaa ja lomaa, ja etenkin luovuus kärsii, jos on pakko uurastaa niska limassa. Musiikki on muusikoille ennen kaikkea nautinto, mutta ilo musiikin tekemisestä katoaa, jos toimeentulon saaminen stressaa liikaa. Yrittäjä on enemmän talouden heilahtelujen ja muiden mullistuksien armoilla kuin vakituisessa työsuhteessa oleva. Siksi on tärkeää varautua jonkin verran ennalta ja pitää rahaa sukan varressa pahan päivän varalta. Viimeaikainen esimerkki yllättävästä tilanteesta, joka vei työt monelta muusikolta oli koronapandemia, joka sulki keikkapaikat ja perui festivaalit.