Musiikkia on nykyisin kaikkialla. Kauppakeskuksissa soi taustalla radio tai joku tarkoitukseen hankittu soittolista. Netissä on musiikkia monessa muodossa eri kanavissa ja toisaalta ostettua musiikkia voi kuunnella monilla erilaisilla laitteilla.
Alustat musiikin kuunteluun
Musiikin kuunteluun on kaikenlaisia alustoja, joista suosituimpiin kuuluvat esimerkiksi verkkopohjainen YouTube ja sovelluksena toimiva Spotify, sekä Applen oma iTunes.
YouTubessa musiikki on videomuodossa, eli esimerkiksi virallisina musiikkivideoina. Kuka tahansa voi lisätä omia videoitaan YouTubeen ja sieltä löytyykin paljon myös kaikkea muuta kuin musiikkia. YouTube tarjoaa selainversionsa lisäksi ilmaisen sovellusversion älypuhelimiin, tosin niin sovelluksessa kuin selaimessakin esitetään jonkin verran mainoksia esimerkiksi videoiden alussa tai – pidemmän videon kyseessä ollessa – myös kesken videon ikään kuin mainostaukoina. Kaikki YouTuben videot eivät välttämättä ole katsottavissa mobiililaitteilla. Myös maakohtaisia katselurajoituksia voi olla.
Spotify puolestaan on täysin musiikille ja erilaisille podcasteille pyhitetty sovellus, joka on saanut alkunsa naapurimaassamme Ruotsissa. Spotify toimii myös internetselaimessa ja puhelimessa, kunhan käyttäjä kirjautuu palveluun Spotify-tunnuksillaan. Maksuton versio sisältää kappaleiden välissä esitettäviä mainoksia. Spotifylla oli maksavia käyttäjiä 60 miljoonaa ja käyttäjiä yhteensä yli 200 miljoonaa kuukausittain vuoteen 2017 mennessä.
Vaikka iTunes on Applen sovellus, on se saatavilla Mac-tietokoneiden lisäksi myös Windows-tietokoneille. iTunes itsessään on ilmainen ja sitä voi käyttää niin musiikin kuunteluun kuin videoiden katseluunkin. Ohjelma sisältää musiikkikaupan, josta voi ostaa digitaalista musiikkia ja siirtää sitä edelleen käyttäjän muihin Applen laitteisiin, kuten puhelimeen.
Musiikkilaitteet
Edellisissä kappaleissa jo esimaisteltiin sitä, että nykyisin käyttäjät kuuntelevat musiikkia pääasiassa älypuhelimillaan. Älypuhelimiin saa monenlaisia musiikkisovelluksia ja toisaalta internetyhteyden ollessa käytettävissä aukeaa koko internetmusiikin maailma käyttäjille. Vaikka myös käytetty iPhone toistaa musiikkia varsin hyvin, ovat uudet ja tuliterät laitteet yleensä laadullisesti selvästi parempia.
Puhelimen lisäksi kuuntelukokemukseen vaikuttavat mahdolliset kuulokkeet. Melkein joka marketista saa ostettua edullisia nappikuulokkeita, mutta niiden laatu ei mitenkään yllä kalliimpien audiokuulokkeiden tasolle. Langattomat kuulokkeet ovat nostaneet suosiotaan vuosi vuodelta, vaikka ammattilaisten mielestä paras laatu on yhä langallisissa kuulokkeissa. Laadukkaat langattomat kuulokkeet nousevat jälleen myös hinnallisesti aivan omalle tasolleen. Toisaalta, kun kerran ostaa kunnolliset toimivat kuulokkeet, voi niistä olla hyvin huollettuina iloa useiksi vuosiksi.
Puhelimien lisäksi perinteisempiäkin musiikkilaitteita löytyy vielä. Niistä varmaan tutuimpia ovat kaikenlaiset CD-soittimet. CD-levyjä myydään useimmissa isommissa kaupoissa sekä tietenkin alan liikkeissä. Myös CD-soittimia saa suurista tavarakaupoista edullisestikin, mutta jälleen kerran kovin hyvää laatua ei kannata odottaa edulliseen hintaan. Alan liikkeissä ammattilaiset tietävät kertoa eri laitteiden hinta-laatu -suhteista, ja toisaalta laitteissa on hinnan noustessa monenlaisia eri ominaisuuksia pelkän musiikin kuuntelun rinnalla.
Ennen älypuhelinaikaa nuorison suosiossa olivat pienet taskuun mahtuvat mp3-soittimet, eli nykyisin ehkä tutummin iPodit ja Walkmanit ynnä muut vastaavat. Soittimeen saa siirrettyä digitaalisia mp3-musiikkikappaleita, joita voi sitten kuunnella laitteesta kuulokkeiden kautta. Toisaalta myös muiden mp3-muodossa olevien tiedostojen luku onnistuu siinä missä musiikinkin, eli laitteella voi yhtä hyvin kuunnella podcasteja tai vaikka äänikirjoja.
Vielä vanhempi, joskin nykyisin ehkä uuteen suosioon noussut musiikinkuunteluun tarkoitettu laite on vinyylisoitin. Vinyylisoitin muistuttaa CD-soitinta isommassa koossa ja vinyylilevyt puolestaan muistuttavat CD-levyjä, mutta yhtä lailla suurempina. Vinyylilevyt eivät kuitenkaan ole digitaalisia, vaan musiikki tallentuu niiden polyvinyylikloridiseen pintaan analogisesti. Vinyylisoitin toistaa musiikin levyn pintaa seuraavan neulan kautta. Ennen vanhaan vinyylisoittimissa oli vain mekaaninen äänenvahvistin, mutta nykyisin soittimet saadaan kytkettyä myös erillisiin kaiuttimiin.