Musiikin kuuntelun tapahtuessa levyltä, radiosta tai nykyään yhä useammin suoratoistopalvelusta, on vain korville tarkoitettua nautintoa. Konserttiesiintymisiltä odotetaan kuitenkin paljon enemmän. Konserttiin ei yleisö lähde koskaan vain kuuntelemaan artistia tai yhtyettä, vaan esiintyjien ulkoinen olemus ja lavaesiintyminen ovat aivan yhtä tärkeitä osia kokonaiselämyksestä. On vaikea kuvitella että Lordi-yhtye olisi voittanut Euroviisut, mikäli yhtyeen jäsenet olivat esiintyneet farkuissa ja t-paidassa. Laulu jäi mieleen ja koukutti kuulijat yksinkertaisella ja iskevällä kertosäkeellä, mutta aivan yhtä tehokkaasti kuulijoiden mieleen jäi esiintyjien asut ja koko yhtyeen olemus.

Artisteille on nykyään itsestään selvää, että musiikin ohella heidän tulee kiinnittää huomiota ulkoiseen olemukseen ja vaatetukseen. Artistia ja yhtyeitä ei enää arvioida vain musiikin kautta, vaan ulkoisen tyylin ja persoonan sekä musiikin muodostamana kokonaisuutena. Lavapukeutumiseen on panostettava ja kiertueille on tarvittaessa otettava mukaan erilaisia esiintymisasuja, joita käytetään eri konserteissa tai vaihdetaan kesken esityksen sopivissa väleissä. Näin saadaan yleisön innostusta ylläpidettyä kun he huomaavat artistin ja yhtyeen todella panostavan esiintymiseen. Ulkoinen tyyli ja esiintymistapa ovat artisteille ja yhtyeille kuin käyntikortteja, joista heidät muistetaan myöhemminkin.

Äärimmillään suuret maailmanluokan yhtyeet voivat kuljettaa kiertueillaan rekkojen avulla asuja ja rekvisiittaa konserttejaan varten. Tunnettu saksalainen metalli-yhtye Rammstein on yksi hyvä esimerkki tällaisesta. Heidän esiintymisensä on aina erittäin tarkkaan harkittua ja usein shokeeraavaa. Tyylit ja esiintymisasut saattavat vaihtua lähes jokaisen kappaleen jälkeen ja mukana on niin avaruusasuja, smokkeja kuin teurastajan esiliinaa ja kaikkea muuta mahdollista maan ja taivaan väliltä. He ovat vieneet lavaesiintymisellään lavapukeutumisen äärimmilleen ja nousseet sen avulla maailmanluokan menestysyhtyeeksi.

Esiintymistyylin muodostaminen

Oman esiintymistyylin muodostaminen lähtee luonnollisesti esitettävästä musiikista. Itse musiikki on kuitenkin alku ja juuri johon kaikki perustuu, vaikkei pelkkä hyvä musiikki enää riitä esiintymistilanteessa. Vakavan jazz-muusikon ei kannata hirviöasua pukea päälle, jos haluaa yleisön ottavan hänet tosissaan. Sen sijaan poppia, raskasta rokkia tai metallimusiikkia soittava yhtye voi leikitellä esiintymisasujenn valinnalla paljonkin. Tällaisen tyylisuunnan edustajilta yleisö odottaa jotain tavallisesta poikkeavaa ja mieleenpainuvaa esiintymistyyliä.

Omaa esiintymistyyliä voi alkaa pohtia vaikka selaamalla verkkokauppaa, joka tarjoaa laadukaat naamiaisasut. Tällainen sivusto tuo esille erinomaisen kattauksen erilaisista vaihtoehdoista, miten lavalle voisi pukeutua. Esiintymistilannehan on kuitenkin tavallaan pienimuotoista naamioitumista. Asun valinnassa tulee ottaa huomioon se, ettei asu häiritse itse esiintymistä. Tai sitten esiintyminen pitää sovittaa oman esiintymispuvun tuomiin rajoitteisiin, kuten Lordi-yhtyeen jäsenet joutuvat tekemään. Kyseisen yhtyeen jäsenet eivät raskaiden asujensa vuoksi pysty liikkumaan nopeasti lavalla. Asujen dramaattisuus on kuitenkin niin voimakasta ettei tällaista liikehdintää heidän tarvitse tehdä, vaan asu toimii sellaisenaan ja muusikot voivat keskittyä soittamiseen ja laulamiseen.

Muista imago

Artisteilla ja bändeillä on aina oma imagonsa. Imago on joitan, mikä syntyy ajan saatossa ihmisten mielessä perustuen siihen mitä he kuulevat ja näkevät. Imagoa ei pysty täysin itse kontrolloimaan, mutta esiintymisasuilla on oma vahva vaikutuksensa. Sopivasti rakennettu imago nostaa artistit ja yhtyeet suosituiksi kuuluisuuksiksi. Tämä vaatii määrätietoista työtä, johon usein yhtyeiden ja artistien manageri ja muut avustajat osallistuvat. Esiintymisiä harjoitellaan ja valmistellaan tarkkaan eikä yhtye ja artisti saa näyttää liian tavanomaiselta. Lopulta ne yhtyeet ja artistit, joilla lavaesiintyminen ja -pukeutuminen on musiikkiin yhdistettynä kaikkein mieleenpainuvinta, nauttivat suurinta suosiota vuodesta toiseen.

Menestysresepti on osata ottaa yleisö omakseen niin musiikilla kuin esiintymistyylilläkin. Lopputuloksena on mieleenpainuva imago, joka tukee artistin suosion kasvua.