Vielä vuoden 2020 alussa vain harva suomalainen olisi osannut kuvitella, että vain muutaman kuukauden kuluttua koko maailma olisi tilassa, jollaisessa se ei modernina aikana ole ollut vielä koskaan. Kukaan ei olisi pahimmissa painajaisissakaan voinut arvata, että pian suomalaiseenkin katukuvaan kuuluisivat olennaisesti maskit, hygieniasta muistuttavat taulut, desinfiointipisteet ja turvavälit. Kuitenkin varsin lyhyessä ajassa kaikki muuttui tuiki tavallisesta arjesta täysin uudenlaiseksi elämäksi ja kaikesta edellä mainitusta tuli osa arkeamme alta aikayksikön. Yhtäkkiä jokaiselta löytyy kotoaan eri asuihin sopivia maskeja, joita on käytettävä päivittäin töissä, koulussa, kaupassa ja muissa julkisissa tiloissa. Yhtäkkiä jokainen on kivuliaan tietoinen käsien pesemisestä, desinfioimisesta ja etäisyyden pitämisestä muihin.

Käytännössä korona on muuttanut ihmisten koko elämän paitsi Suomessa, myös kaikkialla muualla maailmassa. Globalisoitunut maailma on tähän saakka nähty suurena rikkautena, mutta nopeasti se näytti myös pimeämmän puolensa: kun ihmiset liikkuvat jatkuvasti maasta toiseen, voivat he tulla levittäneeksi tappavan taudin koko maapallolle vain muutamissa viikoissa. Koska Suomi on pieni valtio ja ihmisiä ei ole paljon, ollaan maassamme tähän saakka pystytty kontrolloimaan koronaviruksen leviämistä melko hyvin eikä siitä ole aiheutunut maallemme ylivoimaista taakkaa, kuten monessa muussa maassa on käynyt. Jo viruksen alkuaikoina monessa Euroopankin maassa koettiin kauhun hetkiä, kun virus levisi niin vauhdilla, ettei kaikkia sairastuneita pystytty edes hoitamaan ja kuolleiden lukumäärät olivat niin suuria, että ruumiita jouduttiin kuljettamaan armeijan rekoilla paikasta toiseen. Etenkin Italia oli näkyvästi tällaisessa tilanteessa, ja maassa ajauduttiinkin nopeasti sellaiseen tilanteeseen, jossa ihmiset määrättiin kotikaranteeneihin ja töissä ja koulussa oli käytävä kotoa käsin. Tuolloin kotoa sai poistua vain ruokakauppaan ja pakollisiin töihin. Tämä on luonnollisesti vaikuttanut aivan jokaisen elämään, ja esimerkiksi rahalliset vaikeudet ovat nakertaneet ihmisiä ympäri maailman.

Korona on tuhonnut muusikkojen elannon

Suomessa ollaan oltu monelta osin hyvin onnellisessa tilanteessa, sillä suhteellisen pienistä tartuntamääristä johtuen arkea on pyritty jatkamaan mahdollisimman normaalisti koko pandemian halki. Yksi ryhmä on kuitenkin saanut koronasta keskivertoa suuremman tällin myös Suomessa – muusikot. Kun suuret ryhmäkokoontumiset on kielletty hallituksen toimesta, tarkoittaa tämä automaattisesti kaikkien keikkojen perumista. Määräyksiä annetaan hyvin lyhyeksi ajaksi kerrallaan, mutta monella muusikolla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia sopia epävarmoja keikkoja, jotka tulevat todennäköisesti peruutetuiksi nopealla aikataululla ennen keikkaa. Kun keikoilla ei voida käydä, menettää muusikko käytännössä kaiken rahavirtansa ja hänen koko uransa on vaakalaudalla. Paitsi muusikot, myös heidän koko tiiminsä, kuten ääniteknikot, roudarit ja tapahtumanjärjestäjät ovat kärvistelleet koko koronan halki suurissa rahallisissa vaikeuksissa, joilta vain edullinen yrityslaina on voinut pelastaa edes väliaikaisesti. Onneksi sellaista on voinut hakea kätevästi verkossa. Monet muusikot ovat joutuneet keksimään vaihtoehtoisia tapoja jatkaa töidensä tekemistä tai laittamaan jopa pillit pussiin – ehkä lopullisesti.

Muusikot ovat vain yksi osa-alue tuhansista, joihin korona on iskenyt harvinaisen kovaa. Juuri siksi on tärkeä muistaa tehdä kaikki mahdollinen tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi, jotta voisimme palata mahdollisimman pian takaisin normaaliin arkeen. Tee muusikoille ja kaikille muille kanssaeläjille palvelus ja pidä itse huolta maskin käytöstä ja riittävän hyvästä käsihygieniasta näinä vaikeina aikoina.