Musiikkialalla työskentelevät muusikot pääsevät monista muista ammateista poiketen toteuttamaan omaa unelmaansa ja kutsumustaan. Samalla on kuitenkin totta, että monille muusikoille musiikki on epävarma tulonlähde ja varsinkin tällaisina aikoina, jolloin maailmanlaajuisen pandemian riehuessa kaikkialla suuria yleisötapahtumia on jouduttu rajoittamaan ja perumaan koko ajan.

Vaikka monet muusikot ja yhtyeet ovat päässeet kovan työn (ja muutaman onnenpotkun) kautta tienaamaan elantonsa tekemällä musiikkia, suurin osa muusikoista joutuu edelleen tekemään töitä pärjätäkseen tuloillaan edes jollakin tapaa. Tässä kohtaa monet musiikkialan ammattilaiset tulevat siihen pisteeseen, jossa joudutaan miettimään, riittävätkö omat tulot asuntolainaan. Entäpä mistä muusikon kannattaisi asuntolainaa alkaa hakemaan ja mitä asioita asuntolainan hakemisessa kannattaa ottaa huomioon?

Asuntolainaa musiikkialan ammattilaiselle edullisesti

Asuntolaina on monille suomalaisille yksi elämän tärkeimmistä ja samalla myös suurimmista lainoista, joten päätöstä asuntolainan hakemisesta ei tulisi koskaan tehdä yhdessä yössä. Lisäksi on erittäin tärkeää, että asuntolainalle saadaan mahdollisimman edullinen korko, sillä kun puhutaan kymmenien – tai usein jopa satojen tuhansien eurojen – suuruisesta asuntolainasta, muutaman prosentin heitto korkokuluissa voi merkitä tuhansien eurojen edestä lisäkuluja.

Myös musiikkialan ammattilainen voi saada asuntolainaa. Asuntolainan haussa juuri hakijan tulot esittävät tärkeää roolia ja monilla muusikoilla tulot voivat olla hyvin epäsäännölliset. Epäsäännölliset tulot eivät kuitenkaan ole este asuntolainan saamiselle, jos tulot ovat riittävät ja muusikko pystyy todistamaan esimerkiksi säästöillään tai sijoituksillaan, että asuntolainan takaisinmaksu onnistuu varmasti.

Lisäksi omia mahdollisuuksia edullisen asuntolainan saamiseksi voi parantaa hakemalla lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa tai asettamalla lainalle vakuudet. Kuten voidaan huomata, asuntolainan saamiseksi löytyy useita eri vaihtoehtoja, joten niiden tuomia etuja ja haasteita kannattaa punnita huolellisesti etukäteen.

Asuntolainan kilpailutus tuo selkeää säästöä

Jotta asuntolaina olisi paras mahdollinen, lainatarjoukset kannattaa aina kilpailuttaa. Asuntolainojen kilpailutuksella tarkoitetaan useiden lainatarjousten kilpailutusta edullisimman lainan löytämiseksi. Lainojen kilpailutus perustuu siihen, että eri pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat eri korkokuluilla varustettua lainaa, vaikka lainahakemus olisi sama.

Muusikon arki ei kuitenkaan ole rentoa kitaran näpyttelyä kotisohvalla, vaan päivät voivat venyä keikkojen, tapaamisten ja muiden tapahtumien ohessa todella pitkiksi, jolloin aikaa lainojen kilpailuttamiseen ei varmasti jää juuri ollenkaan. Onneksi muusikon ei kuitenkaan tarvitse huolehtia lainojen kilpailutuksesta, sillä Rahalaitos hoitaa tämän tehtävän muusikon puolesta yhdellä helpolla lainahakemuksella.

Sekä nykyisen asuntolainan että uusien lainatarjousten kilpailutus onnistuu helposti verkossa. Lainahakemuksen täyttäminen ei vie parhaimmillaan kuin muutaman minuutin ja Rahalaitos hoitaa kilpailutuksen hakijan puolesta järjestämällä lainatarjoukset selkeään paremmuusjärjestykseen.

Ota vielä nämä asiat huomioon asuntolainahakemuksessa

Kilpailutuksen ansiosta myös lainojen todelliset vuosikorot ovat selkeästi esillä. Lainan todellisella vuosikorolla tarkoitetaan lainan nimelliskorkoa yhdessä lainan muiden kustannusten kanssa. Toisinaan lainan korko voikin vaikuttaa edulliselta, mutta lainan muut kustannukset nostavat lainan lopullista hintaa huomattavasti. Lainojen kilpailutuksella on täten helppo selvittää kaikki lainaan liittyvät kulut yhdellä hakemuksella.

Ennen lainahakemuksen lähettämistä on lisäksi tärkeää selvittää, kuinka pitkää laina-aikaa asuntolainalle kannattaa hakea. Kuukausierä ei saa olla niin suuri, että lyhennyksen jälkeen rahaa ei jää muuhun elämiseen, mutta ei myöskään niin pieni, että lainasta päädytään maksamaan liikaa korkoa ja kuluja. Kaiken kaikkiaan, kun lainantarve alkaa näyttää ajankohtaiselta, näitä seikkoja kannattaa alkaa pohtimaan jo hyvissä ajoin etukäteen.