Musiikilla on tiedetty olevan kuntouttava vaikutus jo pitkään. Musiikki stimuloi aivoja ja saa veren kiertämään, mikä auttaa myös monia aivosairauksista kuntoutujia. Musiikkiterapia on yksi niistä menetelmistä, joilla musiikilla vaikutetaan henkilön biopsykososiaaliseen tilaan ja pyritään parantamaan henkilön kohtaamat sairaudet. Musiikkiterapia onkin siis aivan yhtä tehokas terapia kuin esimerkiksi toimintaterapia tai fysioterapia. Suomen Musiikkiterapiayhdistyksen määritelmän mukaan musiikkiterapia on kuntoutus- ja hoitomuoto, jossa ”musiikin eri elementtejä, kuten rytmiä, harmoniaa, melodiaa, äänensävyä ja dynamiikkaa käytetään keskeisenä välineenä hoidossa. Musiikkiterapiassa voidaan myös pohtia, mitä musiikki on. Tämä antaa aivoille mahdollisuuden päästä työskentelemään tehokkaasti ja se toimii erittäin hyvänä hoitomuotona esimerkiksi vanhuksille ja muistisairauksia sairastaville henkilöille.

Aivosairaudet ja musiikki

Musiikin kuuntelu lievittää stressiä

Tyksin Neurotoimialueella on käynnissä tutkimus, joka alkoi vuonna 2017 ja jatkuu vuoteen 2019 saakka. Siinä tutkitaan, kuinka musiikki voi mahdollisesti kuntouttaa neurologisista sairauksista kärsiviä. Kehittynyt informaatioteknologia pystyy mahdollistamaan tänä päivänä musiikin kuuntelun yhdistettynä tiedonkäsittelytaitojen ja käden motoriikan kehittämiseen. Musiikki siis tehostaa motorisista häiriöistä kuntoutumista. Kun taidot kehittyvät jälleen, on syytä jatkaa harjoitteita entiseen malliin. Monet aivosairauksista kärsivät ovat pystyneet palaamaan päivittäiseen kuntoilemiseen sairastumisensa jälkeen musiikin avulla. Musiikista saakin virtaa kaikkeen liikuntaan. Ei siis ihme, että lenkkipolut ovat täynnä juoksijoita, joilla on kuulokkeet päässään. Jotta liikunta olisi miellyttävää, tarvitaan myös sopivat vaatteet. Esimerkiksi verkkokauppa trendly tarjoaa sellaisia kaikille kuntoilijoille.

Laulusta puheeksi

Aivoinfarktin sivuvaikutuksena tuleva puheentuoton vaikeus, eli afasia, on hankala oire, josta on vaikea parantua. Parantumisen on todettu olevan nopeampaa, jos harjoittelu aloitetaan laulamalla alkuun yksittäisiä tavuja. Musiikki auttaa myös puheen ymmärtämiseen ja tuottamiseen liittyvissä ongelmissa. Aivokuvista voi todeta, että puheen ymmärtämisen ja tuottamisen väliset verkostot korjaantuvat nopeammin sellaisille henkilöillä, jotka käyttävät musiikkia apuna kuntoutumisessa. kuntoutus kannattaa siis hoitaa mahdollisimman monipuolisesti. Perinteisten terapioiden lisäksi mukaan on hyvä ottaa musiikkiterapia, joka on myös erittäin virkistävää toimintaa.