Ympäri maailmaa on tunnistettavissa selvästi hyvin erilaista, etnistä musiikkia, joka voidaan rajata tiettyyn kulttuuriin, kansallisuuteen tai maahan tai jopa ihmisryhmään kuuluvaksi. Hyvin monilla kulttuureilla on jonkinlainen musiikkiperimä ja omanlaisensa kulttuuri musiikin ja tanssin suhteen, mutta osa musiikkikulttuureista on maailmanlaajuisesti tunnettuja ja ne ovat saavuttaneet suosiota omien kulttuurirajojen tai maarajojen ulkopuolellakin.

Intialainen monisävytteinen musiikki

Voimakkaasti etninen ja persoonallinen sekä iloinen “intialainen musiikki” (https://fi.wikipedia.org/wiki/Intialainen_musiikki) on yksi ihmiskunnan vanhimmista musiikkityylilajeista, joka vaikuttaa suuressa osaa Intiaa ja sitä ympäröiviä maita ja kansakuntia. Tämä musiikkilaji on tuttu lähes koko Kaakkois-Aasiassa, mutta on saanut suosiota viime vuosien aikana myös länsimaissa elokuvateollisuuden ja fuusioituneen populaarimusiikin ansiosta. Jossain päin Kaakkois-Aasia siihen on sekoittunut vaikutteita myös kiinalaisesta musiikista, mutta se on silti hyvin tunnistettavissa aivan omanlaisekseen musiikkilajiksi.

Intialainen musiikki on tavallisesti voimakkaasti rytmikästä, iloista ja vauhdikasta. Musiikin etenemiseen liittyy usein tarina ja solistilla on omanlaisensa tapa laulaa korkealta ikään kuin kärsien tarinan läpi samalla kun voimakas ja värikäs musiikki luodaan voimakkain rummuin, kielisoittimin ja puhallinsoittimin. Maailmanlaajuisesti tunnetuksi tullut Bollywood, joka on yhdistelmä värikästä laulua, musiikkia sekä tarinankerrontaa, kuvastaa hyvin Intian värikästä ja vauhdikasta musiikkikulttuuria

Kiinalainen musiikki vuosisatojen takaa

Omintakeinen edellistä selvästi rauhallisempi ja voimakkaasti kulttuuriinsa sidonnainen kiinalainen musiikki on muodostunut vuosisatojen perinteiden aikana. Se on kehittynyt vuosisatojen aikana erilaisten kiinalaisten dynastioiden vallitessa ja saanut vaikutteita lähellä olevista kansoista. Musiikin juuret ovat lähes yhtä vanhat kuin Kiinan sivilisaatiokin.

Tyypillisiä soittimia kiinalaisessa musiikissa ovat erilaiset kumeat rummut, huilusoittimet, metalliset lyömäsoittimet, joita sanotaan symbaaleiksi ja erilaiset jousisoittimet. Perinteisesti kiinalainen musiikki on hieman melankolista ja mystistä, jollakin tapaa rauhoittavaakin. Taiteellisempi kansanmusiikki on usein vain instrumentein toteutettua musiikkia, mutta yhä useammin kiinalaisessa perinnemusiikissa on myös solisti, usein heleä-ääninen nuori nainen. Musiikkityyliä heijastaakin sopivasti hieman henkevä ja arvoituksellinen musiikkilaji, joka on alkanut kiinnostaa monia myös länsimaissa pitkälti elokuvateollisuuden myötä.